Börja simma hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trelleborg Sim
Tillsammans Starkare

Varför skall man tävla?

Ja, det kan man ju fråga sig....

Jag tror att de allra flesta som fått/får chansen att ingå i en tävlingsgrupp oavsett simförening i Sverige, vill simtävla. En del vill tävla ofta, andra mer sällan. En del vill tävla på flera distanser på respektive tävling, andra på ett fåtal distanser, men vad är det då som triggar igång tävlingslusten?
 
Jag vill mäta mig med mina tidigare tävlingsresultat.
Kommer min träning att ge önskad effekt vid nästa tävling, eller är jag beredd att se det långsiktigt.
Det är kul att tävla och det är bara jag själv på min tilldelade bana. Ingen kommer att störa/hindra mig.
Det är kul och intressant att få se nya tävlingsplatser.
Det blir ett fint tillfälle att stärka mina kompisrelationer i klubben.
Vid varje nytt tävlingstillfälle har jag chansen att få lära känna andra simmare från andra klubbar.
Det finns alltid en chans att att komma upp på prispallen och mottaga priser och ovationer.
Det är kul och spännande att få utmana andra simmare från andra klubbar än sin egen.
Närvositet vid tävling är bara naturligt. Mina motståndare känner likadant.
 
Vad är då det viktigaste gällande respektive tävlingslopp?
Enligt undertecknad är det hur själva loppet gick till; det tekniska utförandet (starten, undervattenssimningen, simsättet, vändningarna och själva upplägget tidsmässigt). Feedback på detta från tränarna är tillräckligt. Skulle det visa sig att det blev ett personbästa, en placering högt upp i resultatlistan eller ett nytt kval till en "större tävling"; se då detta enbart som en fin bonus och inget annat.
 
För er som ska simtävla första för första gången:
Injudan tilltävlingen kommer bifogad via kallese i Sport Admin.
Anmälan till tävlingen (vilka distanser ni vill bli anmälda på) gör ni via kallesen i Sport Admin. Ni svarar på kallelsen och skriver i de grennummer (inte distans) ni vill tävla på.
När startlistan från arrangören är officiell, kommer ni att få ett Tävlings PM via mail; vilka grenar ni kom med på, plats, tider, vilka tränare från TS som kommer at vara på plats, samt övrig viktig info. Tävlingsarrangören har rätten på sin sida att begränsa startlistorna, för att inte tävlingen ska hålla på "för lång tid". Mao, är det ibland "tufft" att komma med på vissa tävlingar, då man inte har ngn anmälningstid.
 
Ni byter om på visad plats, träffar dina lagkompisar och tränare vid bassängkanten/läktaren, värmer upp enl. PM, simmar in och övar på viktiga detaljer, byter om till kläder och sportskor som ni kan värma upp till innan respektive tävlingslopp, gör ditt lopp efter bästa förmåga, "simmar av" i anvisad bassängområde för att minimera lactat (mjölsyra) och sedan feedback från din/dina tränare. Tid för eventuella prisutdelningar finns att se inbjudan. TS tränarna finns på plats för att hjälpa dig under insimningen, att svara på frågor (fråga hellre en gång för mycket) och för att stötta dig, så att du får en ärlig chans att prestera på din högsta nivå.
 
Utöver ditt eget simmaterial; baddräkt/badbyxa att simma in i, baddräkt/badbyxa att tävla i, simglasögon, TS badmössa, kläder för uppvärmning; viktigt att du har med vattenflaska samt lättare förtäring om du ska simma fler lopp under samma tävlingspass. Tips inför tävlingslopp; spänn gärna simglasögonen lite hårdare än du har dem under simträning.
 
Start och heatlistor (ibland också prel. starttider för respektive heat) finns att läsa på arrangörklubbens hemsida eller/och på Livetiming.se under Tävlingsnamnet. Så fort startlistan är officiell, blir klubben fakturerad för alla starter. Arrangören bestämmer alltid vad en start kostar och det kan variera från 60kr-130kr/tävlingsstart. Har man som TS simmare kommit med på tävlingen, så blir det en kostnad på 100kr till TS för medverkan, oavsett hur många lopp man simmar och oavsett strykning pga sjukdom eller annat.
 
Tommy Lindell
Sum Sim

Sum-Sim, Svenska ungdomsmästerskapen i Simning, anordnas två gånger varje år. En gång i långbana (50m) på sommaren, och en gång i kortbana, 25-metersbassäng, på hösten/vintern. SUM-SIM är en av Sveriges största tävlingar inom simsporten med deltagare från hela landet. I SUM-SIM-tävlingarna får flickor och pojkar mellan 13-16 år delta.

Sum-Sim i kortbana simmas först simultant i 6 regioner, resultaten från de olika regionerna sammanställs sen till en resultatlista för hela Sverige där de 16 bästa i varje gren kvalificerar sig till en riksfinal. I riksfinalen simmas två heat i varje gren och där får de 16 kvalade sin slutliga placering efter resultaten i finalen. 

 

Svenska ungdomsmästerskapet i Simning (långbana, 50 meter bassäng utomhus) är en av Sveriges större tävlingar i simning för ungdomar mellan 13-16 år, som får delta.
För att få deltaga i Sum-Sim i långbana måste man uppfylla kvaltider uppsatta av Svenska Simförbundet. SUM SIM simmas under 4 dagar som ett seniormästerskap med försök och final i alla grenar utom lagkapper och 800fr/1500fr, där det är direktfinaler.

 

Tommy Lindell

Seriesim

Seriesim är en lagtävling mellan olika simföreningar i Skåne (ibland har lag från Småland, Blekinge och Halland varit med). Det finns idag 6 olika divisioner med olika lag. Tävlingen har en lång tradition eftersom tävlingsformen startade i slutet av 1960-talet. Tävlingen har genom alla år behållit sin popularitet, förmodligen eftersom den är en av få lagtävlingar som finns inom simningen.

En säsong består av 4 deltävlingar, två på hösten och två på våren. Det simmas i 4 åldersklasser och indelningen ändras vid årsskiftet, vilket kan ibland ge upphov till spännande omkastningar i klubbarnas placeringar. En simmare får endast starta i två individuella grenar samt lagkapper.

En tävlingsomgång är 28 grenar och avverkas normalt på under 3 timmar.

 
Våra sponsorer