Börja simma hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trelleborg Sim
Tillsammans Starkare

Chefstränaren i Trelleborg Sim har ordet.
Med lång erfarenhet av simning
Hej Simmarvänner!
Vem är Tommy Lindell och varför är han elittränare, chefstränare i TS, i simning?
Ja, det kan man ju fråga sig...

63 år och boende i Lund. Skild sedan början av 2020 och har delad vårdnad gällande min yngsta son och hund. Har också 2 äldre söner vilka båda två är fd elitidrottare. 1968 då jag var 9 år, tog min mor med mig till min första simträning och klubben var Stockholms Polisens IF. Hon hade inte riktigt koll på läget, då det inte var någon träning denna dag. Istället var det uttagningar till Mexico OS på gamla Eriksdalsbadet. Vi satt kvar och tittade och efter tävlingen var jag såld. Jag ville bli lika bra som de som tävlade.

Jag hade en relativt lång simkarriär. Simmade mitt första senior SM när jag var 15 år och mitt sista när jag var 28 år. Jag hade turen att hamna i Stockholms Polisens IF (SPIF). En bra och stor organisation, men riktigt bra ledare, styrelse och vettiga tränare. Därtill en stark och sund ekonomi. Simmade i junior och senior landslaget under 9 år och mina största simmeriter är nog; 3:a på Europacupen (dåvarande Kortbane EM), 6:a på EM, 12:a på VM, 3 Guld på Nordiska Mästerskapen "ett gäng" Nordiska rekord och Svenska rekord, drygt 30 st. medaljer på senior SM och blev "Stor Grabb" 1977. Jag fick också möjligheten att studera och simma via ett scholarship på Universety of Alabama i Tuscaloosa, USA.

Att jag blev professionell simtränare var bara en ren slump. Jag hade varit tränare under "ett par" år vid sidan om mina arbeten/studier och som aktiv simmare. När jag var 29 år fick jag förfrågan att bli huvudansvarig för Täby Sim. Jag ville pröva om jag hade förmågan och sedan dess har jag varit fast. Dock har jag haft två längre uppehåll för att arbeta med annat. Efter ett år i Täby Sim blev det sju år i SK Neptun, 4.5 år i SK Ran, 11 år i SK Lödde och sedan hösten 2015 i vår fantastiska klubb Trelleborg Sim.

Utöver mina år som klubbtränare, har jag också varit engagerad som Regiontränare i Stockholm och Skåne, samt som Landslagstränare under en 11`års period. Jag har också haft turen och kanske också lite skicklighet, att få lotsa in 11 st. simmare i Seniorlandslaget, samt 33 st, i Junior/Ungdomslandslaget. Dessa simmare samt "några till" har också erövrat drygt 400 st. medaljer på SM/JSM/Sum Sim. Största framgångarna med dessa simmare har varit; 2 st. VM finalister, EJM Guld, finaler på EM, "ett gäng" Nordiska och Svenska Rekord (senior och junior), samt medaljer på World Cup.

Ovan är fritt att tolka som "skryt" eller bara ren fakta. Dock är inte ovan det jag är mest stolt över som simmare eller tränare (kanske undantag mitt första Guld som simmare och tränare på senior SM). Det som värmer mig mest som människa, är alla de dryga 20 simmare som jag har haft förmånen att få träna, som fått scholarships till diverse Sim Universitet i USA. Dessa simmare har fått en internationell akademisk utbildning, ett nytt språk, samt vänner över hela världen. Självklart blir det då lätt att fortsätta som tränare. Det som också värmer mig mycket, är när jag träffar äldre fd elitsimmare som slutat och som avlutade sina simkarriärer då de var mellan 20-29 år och berättar om sin tacksamhet för allt de fick uppleva som tävlingssimmare. Det har de haft stor nytta av i sina vuxna liv gällande arbeten och familjeliv. Att fungera i grupp, att sätta mål, att ta ansvar för sin egna handlingar, att planera sin tid, att acceptera varandras olikheter, att ensam inte är stark, att göra sitt "bästa" är fint nog etc.

Vi ses på bassängkanten!
Tommy Lindell
 
Återkommande infektioner; öron, näsa hals!
2023-09-21 13:45

I fler byggnader (hus, radhus, lägenheter) än vad man tror och det oavsett åldern på dessa, finns det fukt- och mögelskador, utan att man vet om det. Mögelsporer gör att barn och unga människor kan drabbas i mycket större utsträckning än vuxna att bli sjuka. Tex återkommande sympton/sjukdomstillstånd som tex;

 

allergier, förvärrad astma,

försämring av eksem, hudrodnad, klåda, hudutslag,

huvudvärk, illamående, yrsel, tung andning,

irritation i ögon, övre luftvägarna, ont i halsen, hosta och nysningar,

regelbundna infektioner i luftvägarna

sömnsvårigheter och koncentrationssvårigheter,

trötthet, täppt näsa, snuva och bihåleinflamation.

 

Om det nu finns misstanke om mögelsporer i den byggnad man bor i, så finns det hjälp att få.

Anlita en fuktexpert som går igenom bostaden. Om mögelsporer; sanera och införskaffa en modern luftrenare för att motverka mögel, renar luft och ytor.

 

Tommy Lindell

 

Simning förr och nutid
2023-06-01 15:48

Ingen vet exakt hur länge människan har kunnat förflytta sig i vatten, utan hjälpmedel.

 

Det finns dock en berättelse från Vikingatiden på Island. Namnet har jag glömt, men en envis herre som också var en dåtida professionell idrottande viking, blev av diffusa anledningar fredlös och utsparkad från den stora ön Island. Han kom att bosätta sig på en mindre ö utanför fastlandet. Det påstås också att han hade sin fästmö kvar på Island och då och då när trycket blev för stort, simmade han sina x kilometer för att träffa henne, för att dagen efter simma tillbaka till sin lilla ö.

-Sant eller ej, självlärd eller ej, förtäljer inte historien, men det skulle kunna vara sant. Om så, har vi i alla fall haft simkunnighet i Norden i minst 1000 år.

 

Om man tittar tillbaka 50 år i tiden, på de simrekord som då fanns Internationellt och i Sverige, så är det en häpnadsvärd utveckling gällande simhastigheter. -Hur kan detta vara?

 

Min bestämda uppfattning är som följer; idag bättre bassänger, bättre simlinor, bättre materiel gällande simdräkter, simglasögon, badmössor. Idag tränas det i de flesta fall smartare och mer specifikt mot tävling. Vi vet idag också mycket mer om allt annat som påverkar prestationen; mat, dryck, sömn, vila, återhämtningsperioder, uppvärmning, stretching, styrketräning etc, men framför allt så är det mentala processer, där vi tror att det går att simma ännu fortare, så fort ett rekord har slagits. Mao, helt andra målbilder!

 

Det påstås att tävlingssimningen är underutvecklad i och med att vi fortfarande slår rekord i princip varje år. I en jämförelse med friidrotten (som jag är stort fan av), hör vi oft pratas om omöjliga rekord och om de slås, kommer det att dröja generationer innan detta sker. Tror att detta hämmar friidrottande atleter och tränare. Gör som simningen; var lite naiva och tro på fortsatt utveckling gällande alla aspekter som påverkar tävlingssimningen.

 

Jag tror att procentsatsen av alla levande människor, är densamma oavsett folkmängd som lämpar sig att hålla på med elitidrott och då specifikt elitsimning. Jag tror också att simmarna som hade de nationella och internationella rekorden för 50 år sedan, hade simmat lika snabbt som de bästa idag, om förutsättningarna hade varit desamma.

 

Med det sagt, så är jag övertygad om oavsett individuell idrott på elitnivå, så är det samma mentala processer som styr den enkildes handlande idag och för 50 år sedan. Som elitidrottare försakar man ingenting som gemene man tycks tro, utan man väljer att träna och att tävla så ofta man kan, så länge man är frisk och "någorlunda hel".

 

Tommy Lindell

Är simträning enformigt?
2023-01-12 09:55

För en icke Tävlingssimmare med förutfattade meningar, kan ju simträning på tävlingsnivå, innebära bara ett jäkla slit och räkning av kakelplattor. Hur fel har inte dessa människor....

 

Tävlingssimning i bassäng är förvisso en uthållighetssport gällande distanser 100m upp till 1500m och som alla andra sporter där uthålligheten är en viktig aspekt, krävs år av adekvat träning för att nå sin potential som idrottare.

 

Inom simsporten har vi dock en massa fördelar, som gör det möjligt att härda ut den tuffa belastningen på kropp och själ.

 

Flickor och pojkar tränar tillsammans, samt umgås före och efter vart träningspass. Vi gör det även tillsammans gällande tävlingar och läger.

Vi pacar varandra på träning för gynsam utveckling.

Vi tränar i 25:a och 50:a.

Vi tävlar i 25:a och 50:a inomhus och utomhus, på en mängd olika platser i Skåne, övriga Sverige, samt utomlands.

 

All träning är upplagd i olika farter och serier som periodiseras gällande fart och intensitet.

Vi tränar starter, vändningar och teknik i alla simsätt.

Vi använder oss av diverse material för att göra det mer intressant som tex, bensparksplattor, dolmar, simfenor, snorklar, gummiband, paddlar etc.

 

Vi kör styrketräning för de äldre simmarna på lokal med allt vad det innebär.

Vi kör landträning på badet för samtliga tävlingsgrupper, där vi använder kroppen som redskap samt hopprep, theraband, hantlar, medicinbollar etc.

 

Jag satte min fot i en simhall för första gången 1968 och är fortfarande kvar i sporten. 

Tävlingssimning är som livet i stort, det går upp och det går ner, men för det mesta är det bra, till och med mycket bra.

 

Tommy Lindell

 

Största tidsvinsterna i ett Tävlingslopp
2022-06-27 11:31

"Ett par" simfysiologer/Biomekaniker i och utanför utanför Sverige, har under ett par år tittat och mätt finalerna bl.a.  på 100m frisim herrar gällande OS, VM och EM. Det man kan konstatera på denna nivå gällande denna distans, är att tidsskillnaden mellan samtliga 8 finalister, finns att hämta de första 15m efter start, 5m in och 10m ut i vändning, samt sista 15m in mot målgång. Därimellan hade de ungefär samma simhastighet.

 

Det handlar då bl.a. om att kunna generera kraft från startpall och vändning, kraft och fart i undervattensarbetet, streamlineposition under vattnet i start och vändning, att bibehålla armtagslängd, simteknik/andningsteknik, för att minimera frontalmotstånd och att tappa så lite simhastighet som möjligt och då speciellt de sista 40 meterna.

 

Tommy Lindell

 

 

Behöver man vila, återhämtning, formtoppning gällande idrottsliga prestationer?
2022-06-03 16:21

Det behövs inga vetenskapliga undersökningar, för att förstå att människan behöver utöver tak över huvudet, mat och dryck, kläder att ha på sig (åtminstone i Sverige), fysisk aktivitet, närkontakt/omtanke etc. behöver sömn och vila, för att må bra och fungera i vardagen gällande skola och arbete.

Mao, kroppen och hjärnan behöver återhämtning för att ladda sina samtliga batterier för morgondagen. Behovet av vila och sömn är beroende på ålder, aktivitet och kanske också genetik?!

 

Som elitidrottare i fysiska ansträngande idrotter (b.la. simning) blir det lite annorlunda. De allra flesta idrottare på denna nivå, har bra koll på hur mycket och hur länge man bör träna, för att nå sin eventuella optimala nivå. Dessa idrottare har som oftast också bra koll på hur mycket och hur ofta man behöver äta, för att klara av sin träning, samt skola och arbete.

 

Har man lika bra koll på hur mycket vila/sömn man behöver då det är högintensiva perioder av träning? kanske inte! I dessa perioder behövs nog en veckosömn/vila på mellan 50–60 timmar, för återhämtning och att ge kroppen en chans att bygga muskler, muskelstyrka, samt uthållighet. 

 

Som elitidrottare, ligger de allra flesta på gränsen av vad man tål av fysisk aktivitet och även mentalt. I processen gällande själva arbetet/träningen, "bryter" man ner kroppen och även immunförsvaret. Sköter man då inte sömn/vila och mat/dryckintag, finns det uppenbara risker för skador och sjukdomar, i stället för att "bygga nytt".

 

Vad händer med en elitsimmare (tonåring/vuxen) som tränar mellan 12–20 timmar/vecka (simning, styrka, landträning, ev. annan träning) om denna skulle göra en 3-dagars toppning till viktig tävling? En 3 dagars toppning kan betyda att man drar ner avsevärt på meterantal, ett pass/dag, ingen styrka, aktiv vila och bara superkorta maxintervaller. Gör man det "ganska rätt" som tränare, kommer simmarnas glykogendepåer i musklerna fyllas på till det maximala, vilket är det primära bränslet för maximalt arbete under ett tävlingslopp i bassäng (50-1500m) 

 

Utöver glykogen används creatinfosfat som bränsle i starten för maximalt arbete i ca. 4–6 sekunder av ett tävlingslopp (kanske jag återkommer i detta ämne). Glykogen bildas när kroppen omvandlar kolhydrater (helst långsamma) till glykogen i musklerna. En 3-dagars toppning är enl. mig, det bästa du kan göra för en elitsimmare som ska simma en "Viktig tävling" som inte är en Mästerskapstävling eller en Uttagningstävling till landslag (Senior, Junior, Ungdom).

 

Formtoppning till Nationella och Internationella Mästerskap.

 

Jag är övertygad; vis av erfarenhet av många år som elitsimmare och elittränare och av viss mån av forskning, att otroligt många idrotter (inte bara simning), tränar alldeles fort intensivt för nära Nationella och Internationella Mästerskap. Tränare (framför allt) och i viss mån adepter som inte litar på att "arbetet" är gjort och att träningen i sig själv inte är en färskvara. -Allt du gjort från början till slut har betydelse!

 

Som tränare har jag prövat olika varianter för Formtoppning (kanske också blivit lurad i början av min tränarkarriär gällande tjejers toppning?), men helt klart att du kan formtoppa tjejer/kvinnor, män/pojkar lika länge och på samma sätt beroende på vilka huvuddistanser de ska ges chans att prestera på. Om du tex. formtoppar simmare (enl. mig) "för kort tid", kan det betyda att simmare när den ska prestera, simmar en till flera sekunder sämre gällande åtminstone distanserna 100-400m. Toppar du simmarna "lite för länge" skiljer det bara tiondelar på dessa distanser.

 

Enligt mig, så förordar jag en längre toppning av elitsimmare innan ett Internationellt eller Nationellt mästerskap på 4 veckor. Inga dubbla simpass, ingen styrketräning (dock fortsatt landträning), där man drar ner på meterantalet i en fallande ordning, varvat med aktiv vila och "fartjobb". Det kan ev. vara så att du förlorar några % i muskelstyrka i en längre toppning, men du vinner så otroligt mycket av utöver fyllda glykogendepåer, ha utvilade muskler när du vill prestera som Bäst.

 

Som elitidrottare försakar man ingenting! Man väljer att satsa på sin idrott, samt skola/arbete. I detta val försöker man göra sitt bästa, då det gäller planering för att hinna med sin vardag. Oftast räcker det Väldigt långt.

 

Tommy Lindell

 

 
Våra sponsorer