Börja simma hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trelleborg Sim
Tillsammans Starkare
Chefstränaren i Trelleborg Sim har ordet.
Med lång erfarenhet av simning
Hej Simmarvänner!
Vem är Tommy Lindell och varför är han elittränare, chefstränare i TS, i simning?
Ja, det kan man ju fråga sig...

61 år och boende i Lund. Skild sedan början av 2020 och har delad vårdnad gällande min yngsta son och hund. Har också 2 äldre söner vilka båda två är fd elitidrottare. 1968 då jag var 9 år, tog min mor med mig till min första simträning och klubben var Stockholms Polisens IF. Hon hade inte riktigt koll på läget, då det inte var någon träning denna dag. Istället var det uttagningar till Mexico OS på gamla Eriksdalsbadet. Vi satt kvar och tittade och efter tävlingen var jag såld. Jag ville bli lika bra som de som tävlade.

Jag hade en relativt lång simkarriär. Simmade mitt första senior SM när jag var 15 år och mitt sista när jag var 28 år. Jag hade turen att hamna i Stockholms Polisens IF (SPIF). En bra och stor organisation, men riktigt bra ledare, styrelse och vettiga tränare. Därtill en stark och sund ekonomi. Simmade i junior och senior landslaget under 9 år och mina största simmeriter är nog; 3:a på Europacupen (dåvarande Kortbane EM), 6:a på EM, 12:a på VM, 3 Guld på Nordiska Mästerskapen "ett gäng" Nordiska rekord och Svenska rekord, drygt 30 st. medaljer på senior SM och blev "Stor Grabb" 1977. Jag fick också möjligheten att studera och simma via ett scholarship på Universety of Alabama i Tuscaloosa, USA.

Att jag blev professionell simtränare var bara en ren slump. Jag hade varit tränare under "ett par" år vid sidan om mina arbeten/studier och som aktiv simmare. När jag var 29 år fick jag förfrågan att bli huvudansvarig för Täby Sim. Jag ville pröva om jag hade förmågan och sedan dess har jag varit fast. Dock har jag haft två längre uppehåll för att arbeta med annat. Efter ett år i Täby Sim blev det sju år i SK Neptun, 4.5 år i SK Ran, 11 år i SK Lödde och sedan hösten 2015 i vår fantastiska klubb Trelleborg Sim.

Utöver mina år som klubbtränare, har jag också varit engagerad som Regiontränare i Stockholm och Skåne, samt som Landslagstränare under en 11`års period. Jag har också haft turen och kanske också lite skicklighet, att få lotsa in 11 st. simmare i Seniorlandslaget, samt 33 st, i Junior/Ungdomslandslaget. Dessa simmare samt "några till" har också erövrat drygt 400 st. medaljer på SM/JSM/Sum Sim. Största framgångarna med dessa simmare har varit; 2 st. VM finalister, EJM Guld, finaler på EM, "ett gäng" Nordiska och Svenska Rekord (senior och junior), samt medaljer på World Cup.

Ovan är fritt att tolka som "skryt" eller bara ren fakta. Dock är inte ovan det jag är mest stolt över som simmare eller tränare (kanske undantag mitt första Guld som simmare och tränare på senior SM). Det som värmer mig mest som människa, är alla de dryga 20 simmare som jag har haft förmånen att få träna, som fått scholarships till diverse Sim Universitet i USA. Dessa simmare har fått en internationell akademisk utbildning, ett nytt språk, samt vänner över hela världen. Självklart blir det då lätt att fortsätta som tränare. Det som också värmer mig mycket, är när jag träffar äldre fd elitsimmare som slutat och som avlutade sina simkarriärer då de var mellan 20-29 år och berättar om sin tacksamhet för allt de fick uppleva som tävlingssimmare. Det har de haft stor nytta av i sina vuxna liv gällande arbeten och familjeliv. Att fungera i grupp, att sätta mål, att ta ansvar för sin egna handlingar, att planera sin tid, att acceptera varandras olikheter, att ensam inte är stark, att göra sitt "bästa" är fint nog etc.

Vi ses på bassängkanten!
Tommy Lindell

Finns det perfekta simloppet?
2021-09-07 11:32

Jag svarar själv ja på den frågan. Frågar man Ingemar Stenmark (en av Värdens bästa slalom och storslalomåkare genom tiderna) om han har gjort det perfekta åket, så svarar han nej. Jag tror att elitsimmare som har haft en lång karriär, kan räkna sina perfekta simlopp på en hand. Mer är det nog inte.

 

Det perfekta loppet kommer inte av en slump. Det krävs erfarenhet, målmedvetenhet, träning och en stark tro på sin egen förmåga att få till det perfekta loppet. Har man gjort det optimalt, är det inte ovanligt att man efter målgång känner sig hyffsat fräsch, inte helt slut och tankar om att det kanske hade kunnat gått ännu snabbare....

 

Det finns säkerligen flera sätt att öva för att få ut det optimala vid en tävlingsprestation och ett sätt att göra så är att visualisera (inre simning). Det kan dagar, veckor eller månader för att förbereda sig, beroende på vem man är och vid vilken tävling man som simmare vill prestera på. Välj plats/platser att starta och fullfölja processen. Blunda och sätt igång tankeverksamheten med eller utan musik. Om den/de distanser du har valt att fokusera på i tex 25:a gällande 100m, så vill man att de tre sista 25òrna ska ska simmas ungefär lika fort, för att känna sig stark hela vägen, samt bibehålla längd och tryck på varje simcykel. Samma sak gällande 200m i 25:a, men då att de tre sista 50òrna ska simmas ungefär lika fort.

 

Lättast då att måformulera en möjlig sluttid och att inte simma "max" den första 25àn på 100m eller den första 50àn på 200m. Man delar upp loppen i tider/25:a respektive 50:a, för att nå måltiden. Du vill också se dig själv genomföra respektive lopp med en teknik som du ska klara av; lika många simcyklar de tre sista 25òrna på 100m respektive de tre sista 50òrna på 200m. Du vill också se dig själv göra exemplariska starter, undervattensarbeten, vändningar och målgångar. En fördel om du vet hur det ser ut i simhallen där du ska tävla i. Ett räkne-exempel i 25:a skulle kunna vara på 100m frisim; första 50m ca 1 sekund från personbästa på 50m . 200m frisim i 25:a; första 50m ca 3 sekunder från personbästa på 50m. 

 

Det tar alltid lite längre tid i början av ditt visualiserande, att se sig själv värma upp, komma fram till startbryggan, kläder som tas av, dina motståndare finns diffust på de andra banorna, upp på pallen, starten går, du gör dina splittar/25 respektive 50, tekniken sitter, du håller dina tänkta cyklar och du sätter målgången, tittar upp på resultattavlan och ser tiden som du tränat för. Bara ren glädje och jag visste att jag kunde klara av det. Mjölksyran känns knappt.

 

En del gör detta varje dag, en del med lite längre mellanrum och ju närmre tävlingen du kommer, desto snabbare kan du visualisera. Du bör göra en snabb genomgång av ditt dina lopp "ett par" minuter innan starten går, sedan är det bara att gilla läget och njuta av att du är lagom nervös men förberedd till 100%. Lita på sig själv och respektive lopp går som du tränat på. Första 25% av loppet går nästan av sig själv, sedan gäller det att öka trycket i armar och ben succesivt på de tre sista delarna av loppet/loppen, för att bibehålla längden och farten på varje simcykel. Du kan också förbereda dig från början av din visualisering på att det kommer att kännas i kroppen, men välkomna en skön trötthet som du kommer att klara av bättre än dina motståndare.

 

En simcykel i fjärilsim är ett armtag och två kickar. En simcykel i ryggsim är två armtag och upp till sex bensparkar. Samma sak i frisim. En simcykel i bröstsim är ett armtag och ett bentag.

 

-Lycka till!

 

Tommy Lindell 

Trelleborg Sims tävlingssimmare
2021-06-25 11:40

Hej Simmarvänner!

 

Idag har vi en grupp av TS simmare, som tillhör de allra bästa Nationellt eller Regionalt gällande Seniorer, Juniorer eller i sina egna åldersklasser gällande ungdomar. Dock är vi inte i närheten av hur bra vi skulle kunna vara. Tänk att om vi inom tre år, har 60 st. tävlingssimmare fördelade på A-, B- och C-gruppen, som hela tiden planerar för att kunna träna och tävla då det erbjuds och som tycker att det är kul och intressant att se hur långt man kan nå som tävlingssimmare....

 

Då skulle vi bl.a. kunna ha simmare som representerar Sverige och Skåne, SM/JSM trupper och Sum Sim trupper på ca. 10 simmare. Trupper till DM/JDM och Sum Sim Region på 15-20 simmare, samt ett slagkraftigt Seriesimslag.

 

Allt som oftast tränas det som det är tänkt, vilket är mycket bra, men en titt på närvaroprocenten i Sport Admin blir jag inte lika glad. Övning ger färdighet och kan man som individ höja sin närvaro med 20-50%, kommer det också att förr eller senare visa sig i resultatlistorna. Ju oftare man tränar och försöker att göra sitt bästa för dagen; att vara nöjd med sig själv efter avslutad träning, då ökar också motivationen och självförtroendet.

 

Varför gör man då valet att inte träna? Det kan ju bero på att man tränar annan idrott, att man är sjuk, att man är skadad och inte kan rehaba i bassäng. Mycket av "allt annat" kan säkerligen göras med lite bättre planering, så att det inte krockar med simträning/simtävling. Ett enkelt sätt att höja sin egen närvaro.

 

Jag vet också att vi som föräldrar skämmer bort och curlar våra barn på ett helt annat sätt, jämfört med de sita 40 åren på 1900-talet. -Varför blev det så? Om era barn/ungdomar själva kan ta sig till träningen via buss, pågatåg, epatraktor, moped, cykel, rollerblades, skateboard eller promenad; låt dem göra så. Låt det ta lite längre tid, men lär dem inte att hela tiden vara beroende av att ni som föräldrar ska skjutsa dem till varje träning. Ni som bor "lite längre bort", försök att samköra och se till att era barn tar körkort när de är 18 år.

 

-Trevlig midsommar!

 

Tommy Lindell

Första simtävlingen!
2021-05-09 12:12

Att få chansen att simtävla för första gången, kan ju vara både läskigt, nervöst och skakigt, men det kan också vara spännande och riktigt roligt. Övning ger färdighet och det visas ju som oftast i de egna resultaten, då man i första hand jämför sig själv med sina tidiga resultat.

 

Ett smart sätt att göra sin första simtävling, är att göra den internt (bara egna klubbsimmare). Det vi i TS kan erbjuda är då Utmanaren, Klubbmästerskapet samt under Pandemin; Temporärrace.

 

I lördags (8.5), genomförde TS sin första Temporärrace tävling och den var en fröjd att få se simmare från vår C-grupp, som gjorde sin första riktiga simtävling. De gjorde det med bravur och jag hoppas att det gav blodad tand för att fortsätta tävla och nästa tillfälle blir i så fall Temporärrace 2 i Trelleborg fm den 22 maj. Jag hoppas och tror att vi åter får se er då, samt ytterligare simmare från C-gruppen, som ännu inte har gjort sin första riktiga tävling.

 

Tommy Lindell

Vad är talang?
2021-03-03 14:50

Synen på vad som är talang, skiljer sig en hel del bland olika forskare. En del menar att det handlar om medfödda egenskaper och andra forskare hävdar att arvet inte har någon större betydelse.

 

Antropometriska faktorer: Vilken typ av kropp en individ har eller kommer att få.

 

Fysiologiska faktorer: Sammansättning av muskelfibrer, syreupptagningsförmåga, styrka, uthållighet, snabbhet och träningsbarhet.

 

Motoriska faktorer: Hur väl man kan utföra en rörelse; muskler i samklang.

 

Psykologiska faktorer: Motivation och strategi för lärandet. Tydliga målsättningar och motivation för att träna hårt och dessutom vilja att lära sig nya saker.

 

Sociologiska faktorer: Detta avser allting runtomkring idrotten. Finns stödet hos föräldrarna, kompetenta tränare, en bra träningsmiljö, samt tid för träning och återhämtning? Ekonomi räknas också in som en sociologisk faktor.

 

Mig veterligen finns det inga givna format för att utveckla olika talanger. Däremot vet jag att det är lättare att utveckla och träna en färdighet som simmaren har lätt för, än att lägga ner överdriven träningstid, på att utveckla färdigheter som simaren har "lite svårare" för. Övning ger färdighet och för att utveckla en eller flera talanger, så måste man träna. Mao, det räcker inte att bara ha "talang".

 

Som tränare försöker jag alltid att ge de "nycklar", som ska hjälpa hen att utveckla sina talanger. Dels vid daglig träning, dels vid coachande samtal. För mig räcker det inte att bara se till ovan faktorer. Minst lika viktigt är det att förmå varje simmare vid samtal, att förstå vikten av mat, dryck och veckosömn. Viktigt för mig är också att veta hur det går i skolan, familjeliv och hur hen tycker att hen fungerar i gruppen och med mig.

 

Simmare med hög målsättning och med flera förmågor, har också chansen att bli uttagen till diverse landslag, där hen ges chansen att utveckla sina tävlingsfärdigheter i Internationell miljö.

För de som vill ta chansen och har tillräckligt bra tider i bagaget, finns alltid en möjlighet att få ett scholarship på ett simuniversitet; divison 1 eller division 2. Detta hjälper jag gärna till med. Att få träna med ca. 20 damer eller herrar dagligen, i ungefär samma ålder i en internationell miljö under 4-5 år i USA, är något som tyvärr inte Sverige kan erbjuda. Sköter man sig over there, ger man sig själv chansen att utveckla sina talanger till fullo.

 

Tommy Lindell

Den inre drivkraften...
2021-02-23 08:50
Idrottsmän och idrottskvinnor kan nå långt med hjälp av yttre motivation och yttre drivkrafter och då speciellt bland ungdomar och juniorer. Yttre motivation kommer då oftast från tränare, ledare och föräldrar, som pushar, ställer krav, samt "målar upp" bilder av framgång.

Vis av erfarenhet, påstår jag dock när du som idrottare vill ge dig själv en ärlig chans till en optimal utveckling, där du slutligen är på toppen av din förmåga, då är det otroligt viktigt att du drivs av en inre motivation/inre drivkraft och jag citerar gärna från Wikipedia.

"Motivation är det psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar och upprätthåller vissa målriktade handlingar. Det är den inre drivkraften bakom beteenden som vilka val man väljer, hur lång tid man tar på sig innan man kommer igång, hur stort engagemang och uthållighet man har, samt hur man känner och tänker under aktivitetens utförande".

Hur mycket eller hur lite man kan påverka en idrottares inre drivkraft är mig veterligen inte helt klart. Dock finns det en del teorier om detta. Är det i viss mån genetiskt att ha en inre drivkraft gällande hens specifika idrottsgren, eller är det så enkelt att du som nyfödd och framledes bär med dig alla intryck du tar in och blir den du är, eller kan det vara en kombination av de båda? Mao, en del kanske har den inre drivkrafen "gratis", en del kan kanske tränas i att trigga sin inre drivkraft och en de andra kanske aldrig kommer att finna den, hur mycket hen eller vi än försöker att hjälpa till som tränare, idrottspsykologer, pedagoger eller dyl.

Hur vet man att man som idrottare har en inre drivkraft? Om man inte känner och förstår detta själv som idrottare, så är jag rätt så säker på att hens tränare kommer att förstå detta genom ett bra och sunt individuellt coachande samtal.   

Det vi försöker göra i TS tävlingsgrupper, för att locka fram den inre drivkraften och för att stärka simmarnas självförtroende, är att prata om sunda värderingar, vikten av att fungera som lag, att alla har ett lika värde, samt som tränare/ledare hela tiden arbeta för en positiv miljö då vi träffas på träningar, tävlingar och läger.

Vi arbetar också med med målbilder; gruppmål samt individuella målsättningar (kortsiktiga och långsiktiga) som måste vara "möjliga" och vad som bör göras för att dessa ska kunna uppnås. 

Tommy Lindell
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Våra sponsorer