Börja simma hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trelleborg Sim
Tillsammans Starkare
Chefstränaren i Trelleborg Sim har ordet.
Med lång erfarenhet av simning
Hej Simmarvänner!
Vem är Tommy Lindell och varför är han elittränare, chefstränare i TS, i simning?
Ja, det kan man ju fråga sig...

61 år och boende i Lund. Skild sedan början av 2020 och har delad vårdnad gällande min yngsta son och hund. Har också 2 äldre söner vilka båda två är fd elitidrottare. 1968 då jag var 9 år, tog min mor med mig till min första simträning och klubben var Stockholms Polisens IF. Hon hade inte riktigt koll på läget, då det inte var någon träning denna dag. Istället var det uttagningar till Mexico OS på gamla Eriksdalsbadet. Vi satt kvar och tittade och efter tävlingen var jag såld. Jag ville bli lika bra som de som tävlade.

Jag hade en relativt lång simkarriär. Simmade mitt första senior SM när jag var 15 år och mitt sista när jag var 28 år. Jag hade turen att hamna i Stockholms Polisens IF (SPIF). En bra och stor organisation, men riktigt bra ledare, styrelse och vettiga tränare. Därtill en stark och sund ekonomi. Simmade i junior och senior landslaget under 9 år och mina största simmeriter är nog; 3:a på Europacupen (dåvarande Kortbane EM), 6:a på EM, 12:a på VM, 3 Guld på Nordiska Mästerskapen "ett gäng" Nordiska rekord och Svenska rekord, drygt 30 st. medaljer på senior SM och blev "Stor Grabb" 1977. Jag fick också möjligheten att studera och simma via ett scholarship på Universety of Alabama i Tuscaloosa, USA.

Att jag blev professionell simtränare var bara en ren slump. Jag hade varit tränare under "ett par" år vid sidan om mina arbeten/studier och som aktiv simmare. När jag var 29 år fick jag förfrågan att bli huvudansvarig för Täby Sim. Jag ville pröva om jag hade förmågan och sedan dess har jag varit fast. Dock har jag haft två längre uppehåll för att arbeta med annat. Efter ett år i Täby Sim blev det sju år i SK Neptun, 4.5 år i SK Ran, 11 år i SK Lödde och sedan hösten 2015 i vår fantastiska klubb Trelleborg Sim.

Utöver mina år som klubbtränare, har jag också varit engagerad som Regiontränare i Stockholm och Skåne, samt som Landslagstränare under en 11`års period. Jag har också haft turen och kanske också lite skicklighet, att få lotsa in 11 st. simmare i Seniorlandslaget, samt 33 st, i Junior/Ungdomslandslaget. Dessa simmare samt "några till" har också erövrat drygt 400 st. medaljer på SM/JSM/Sum Sim. Största framgångarna med dessa simmare har varit; 2 st. VM finalister, EJM Guld, finaler på EM, "ett gäng" Nordiska och Svenska Rekord (senior och junior), samt medaljer på World Cup.

Ovan är fritt att tolka som "skryt" eller bara ren fakta. Dock är inte ovan det jag är mest stolt över som simmare eller tränare (kanske undantag mitt första Guld som simmare och tränare på senior SM). Det som värmer mig mest som människa, är alla de dryga 20 simmare som jag har haft förmånen att få träna, som fått scholarships till diverse Sim Universitet i USA. Dessa simmare har fått en internationell akademisk utbildning, ett nytt språk, samt vänner över hela världen. Självklart blir det då lätt att fortsätta som tränare. Det som också värmer mig mycket, är när jag träffar äldre fd elitsimmare som slutat och som avlutade sina simkarriärer då de var mellan 20-29 år och berättar om sin tacksamhet för allt de fick uppleva som tävlingssimmare. Det har de haft stor nytta av i sina vuxna liv gällande arbeten och familjeliv. Att fungera i grupp, att sätta mål, att ta ansvar för sin egna handlingar, att planera sin tid, att acceptera varandras olikheter, att ensam inte är stark, att göra sitt "bästa" är fint nog etc.

Vi ses på bassängkanten!
Tommy Lindell

Vad är talang?
2021-03-03 14:50

Synen på vad som är talang, skiljer sig en hel del bland olika forskare. En del menar att det handlar om medfödda egenskaper och andra forskare hävdar att arvet inte har någon större betydelse.

 

Antropometriska faktorer: Vilken typ av kropp en individ har eller kommer att få.

 

Fysiologiska faktorer: Sammansättning av muskelfibrer, syreupptagningsförmåga, styrka, uthållighet, snabbhet och träningsbarhet.

 

Motoriska faktorer: Hur väl man kan utföra en rörelse; muskler i samklang.

 

Psykologiska faktorer: Motivation och strategi för lärandet. Tydliga målsättningar och motivation för att träna hårt och dessutom vilja att lära sig nya saker.

 

Sociologiska faktorer: Detta avser allting runtomkring idrotten. Finns stödet hos föräldrarna, kompetenta tränare, en bra träningsmiljö, samt tid för träning och återhämtning? Ekonomi räknas också in som en sociologisk faktor.

 

Mig veterligen finns det inga givna format för att utveckla olika talanger. Däremot vet jag att det är lättare att utveckla och träna en färdighet som simmaren har lätt för, än att lägga ner överdriven träningstid, på att utveckla färdigheter som simaren har "lite svårare" för. Övning ger färdighet och för att utveckla en eller flera talanger, så måste man träna. Mao, det räcker inte att bara ha "talang".

 

Som tränare försöker jag alltid att ge de "nycklar", som ska hjälpa hen att utveckla sina talanger. Dels vid daglig träning, dels vid coachande samtal. För mig räcker det inte att bara se till ovan faktorer. Minst lika viktigt är det att förmå varje simmare vid samtal, att förstå vikten av mat, dryck och veckosömn. Viktigt för mig är också att veta hur det går i skolan, familjeliv och hur hen tycker att hen fungerar i gruppen och med mig.

 

Simmare med hög målsättning och med flera förmågor, har också chansen att bli uttagen till diverse landslag, där hen ges chansen att utveckla sina tävlingsfärdigheter i Internationell miljö.

För de som vill ta chansen och har tillräckligt bra tider i bagaget, finns alltid en möjlighet att få ett scholarship på ett simuniversitet; divison 1 eller division 2. Detta hjälper jag gärna till med. Att få träna med ca. 20 damer eller herrar dagligen, i ungefär samma ålder i en internationell miljö under 4-5 år i USA, är något som tyvärr inte Sverige kan erbjuda. Sköter man sig over there, ger man sig själv chansen att utveckla sina talanger till fullo.

 

Tommy Lindell

Den inre drivkraften...
2021-02-23 08:50
Idrottsmän och idrottskvinnor kan nå långt med hjälp av yttre motivation och yttre drivkrafter och då speciellt bland ungdomar och juniorer. Yttre motivation kommer då oftast från tränare, ledare och föräldrar, som pushar, ställer krav, samt "målar upp" bilder av framgång.

Vis av erfarenhet, påstår jag dock när du som idrottare vill ge dig själv en ärlig chans till en optimal utveckling, där du slutligen är på toppen av din förmåga, då är det otroligt viktigt att du drivs av en inre motivation/inre drivkraft och jag citerar gärna från Wikipedia.

"Motivation är det psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar och upprätthåller vissa målriktade handlingar. Det är den inre drivkraften bakom beteenden som vilka val man väljer, hur lång tid man tar på sig innan man kommer igång, hur stort engagemang och uthållighet man har, samt hur man känner och tänker under aktivitetens utförande".

Hur mycket eller hur lite man kan påverka en idrottares inre drivkraft är mig veterligen inte helt klart. Dock finns det en del teorier om detta. Är det i viss mån genetiskt att ha en inre drivkraft gällande hens specifika idrottsgren, eller är det så enkelt att du som nyfödd och framledes bär med dig alla intryck du tar in och blir den du är, eller kan det vara en kombination av de båda? Mao, en del kanske har den inre drivkrafen "gratis", en del kan kanske tränas i att trigga sin inre drivkraft och en de andra kanske aldrig kommer att finna den, hur mycket hen eller vi än försöker att hjälpa till som tränare, idrottspsykologer, pedagoger eller dyl.

Hur vet man att man som idrottare har en inre drivkraft? Om man inte känner och förstår detta själv som idrottare, så är jag rätt så säker på att hens tränare kommer att förstå detta genom ett bra och sunt individuellt coachande samtal.   

Det vi försöker göra i TS tävlingsgrupper, för att locka fram den inre drivkraften och för att stärka simmarnas självförtroende, är att prata om sunda värderingar, vikten av att fungera som lag, att alla har ett lika värde, samt som tränare/ledare hela tiden arbeta för en positiv miljö då vi träffas på träningar, tävlingar och läger.

Vi arbetar också med med målbilder; gruppmål samt individuella målsättningar (kortsiktiga och långsiktiga) som måste vara "möjliga" och vad som bör göras för att dessa ska kunna uppnås. 

Tommy Lindell
Tidiga stjärnor i simning (idrott) leder till vadå?
2020-12-31 14:23
Simmarvänner!

De allra flesta av oss har säkerligen hört talas om "Barnstjärnor" inom idrotten. Detta fenomen kan ha flera orsaker. T.ex. tidig motorisk utveckling och känsla för rörelser, tidig biologisk mognad, börjat tidigt med systematisk träning, pushande tränare och föräldrar (yttre motivation) samt ett eget tidigt inre driv (inre motivation).

Jag vill inte bromsa dessa unga förmågor, men vis av erfarenhet är det av största vikt att inte haussa upp deras tidiga prestationer från tränare, föräldrar och media och då speciellt deras tidiga framgångar gällande tävlingsresultat. De lär sig tidigt att vinna. Självklart finns det undantag att "Barnstjärnor" som går hela vägen och når sin fulla potential som t.ex. elitsimmare, då de är i åldrarna 25-29 år.

Vad som händer allt som oftast, är att andra barn/ungdomar kommer ifatt och förbi och de har från början lärt sig att "jaga" de bästa i sina egna åldersklasser. Då kan det bli riktigt tufft mentalt för dessa tidiga "Stjärnor". Vi vuxna går i symbios och lider med dessa barn/ungdomar, då top-resultaten uteblir. Istället bör vi förklara tidigt vad som eventuellt kan hända; olika scenarier då andra barn/ungdomar kommer ifatt och eventuellt förbi i resultatlistorna (inte alltid helt enkelt). Då tror jag att vi får de allra flesta att fortsätta med sin första idrott (idag har vi en mångfald av multiidrottare).

Tråkigast av allt är att en mångfald av våra tidigt begåvade barn/ungdomar slutar i förtid, då det inte är roligt längre. De lärde sig tidigt att vinna och att placeringarna på tävlingarna var det viktigaste, istället för hur de skulle genomföra sina tävlingar; tekniskt, uppläggningsmäsigt och "känslomässigt". Det finns internationella undersökningar som visar att  en 1/3 av barn/ungdomar oavsett idrott, i åldrarna 12 - 17 år världen över, årligen slutar med sin första idrott. Enligt mig själv, riktigt tråkiga siffror.

Det finns också undersökningar som visar att "sent" utvecklade barn/ungdomar är de som oftast kommer längst i respektive idrott och har orken att fortsätta satsa på sin favoritsport, för att nå sin egna fulla potential. Det finns självklart undantag inom vår sport (simning), som fortfarande sätter personbästan efter fyllda 30 år, men de allra flesta når sin fulla potential mellan 25-29 år.

Mitt råd till engagerade föräldrar som har barn/ungdomar som idrottar i en tävlingsidrott är;
se till att de har rena kläder, en bra säng att sova i, att de får den mat de behöver, att de sköter sitt skolarbete, att de själva städar sitt rum, att inte coacha dem (det gör deras tränare), ge dem möjligheterna att ta sig till träning/tävling och kanske viktigast av allt; ge bara feedback för att de försöker göra sitt bästa på träning och tävling. Övrig feedback får de av sina tränare gällande träning/tävling.

Tommy Lindell


Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Våra sponsorer