Börja simma hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trelleborg Sim
Tillsammans Starkare

Behöver man vila, återhämtning, formtoppning gällande idrottsliga prestationer?
2022-06-03 16:21

Det behövs inga vetenskapliga undersökningar, för att förstå att människan behöver utöver tak över huvudet, mat och dryck, kläder att ha på sig (åtminstone i Sverige), fysisk aktivitet, närkontakt/omtanke etc. behöver sömn och vila, för att må bra och fungera i vardagen gällande skola och arbete.

Mao, kroppen och hjärnan behöver återhämtning för att ladda sina samtliga batterier för morgondagen. Behovet av vila och sömn är beroende på ålder, aktivitet och kanske också genetik?!

 

Som elitidrottare i fysiska ansträngande idrotter (b.la. simning) blir det lite annorlunda. De allra flesta idrottare på denna nivå, har bra koll på hur mycket och hur länge man bör träna, för att nå sin eventuella optimala nivå. Dessa idrottare har som oftast också bra koll på hur mycket och hur ofta man behöver äta, för att klara av sin träning, samt skola och arbete.

 

Har man lika bra koll på hur mycket vila/sömn man behöver då det är högintensiva perioder av träning? kanske inte! I dessa perioder behövs nog en veckosömn/vila på mellan 50–60 timmar, för återhämtning och att ge kroppen en chans att bygga muskler, muskelstyrka, samt uthållighet. 

 

Som elitidrottare, ligger de allra flesta på gränsen av vad man tål av fysisk aktivitet och även mentalt. I processen gällande själva arbetet/träningen, "bryter" man ner kroppen och även immunförsvaret. Sköter man då inte sömn/vila och mat/dryckintag, finns det uppenbara risker för skador och sjukdomar, i stället för att "bygga nytt".

 

Vad händer med en elitsimmare (tonåring/vuxen) som tränar mellan 12–20 timmar/vecka (simning, styrka, landträning, ev. annan träning) om denna skulle göra en 3-dagars toppning till viktig tävling? En 3 dagars toppning kan betyda att man drar ner avsevärt på meterantal, ett pass/dag, ingen styrka, aktiv vila och bara superkorta maxintervaller. Gör man det "ganska rätt" som tränare, kommer simmarnas glykogendepåer i musklerna fyllas på till det maximala, vilket är det primära bränslet för maximalt arbete under ett tävlingslopp i bassäng (50-1500m) 

 

Utöver glykogen används creatinfosfat som bränsle i starten för maximalt arbete i ca. 4–6 sekunder av ett tävlingslopp (kanske jag återkommer i detta ämne). Glykogen bildas när kroppen omvandlar kolhydrater (helst långsamma) till glykogen i musklerna. En 3-dagars toppning är enl. mig, det bästa du kan göra för en elitsimmare som ska simma en "Viktig tävling" som inte är en Mästerskapstävling eller en Uttagningstävling till landslag (Senior, Junior, Ungdom).

 

Formtoppning till Nationella och Internationella Mästerskap.

 

Jag är övertygad; vis av erfarenhet av många år som elitsimmare och elittränare och av viss mån av forskning, att otroligt många idrotter (inte bara simning), tränar alldeles fort intensivt för nära Nationella och Internationella Mästerskap. Tränare (framför allt) och i viss mån adepter som inte litar på att "arbetet" är gjort och att träningen i sig själv inte är en färskvara. -Allt du gjort från början till slut har betydelse!

 

Som tränare har jag prövat olika varianter för Formtoppning (kanske också blivit lurad i början av min tränarkarriär gällande tjejers toppning?), men helt klart att du kan formtoppa tjejer/kvinnor, män/pojkar lika länge och på samma sätt beroende på vilka huvuddistanser de ska ges chans att prestera på. Om du tex. formtoppar simmare (enl. mig) "för kort tid", kan det betyda att simmare när den ska prestera, simmar en till flera sekunder sämre gällande åtminstone distanserna 100-400m. Toppar du simmarna "lite för länge" skiljer det bara tiondelar på dessa distanser.

 

Enligt mig, så förordar jag en längre toppning av elitsimmare innan ett Internationellt eller Nationellt mästerskap på 4 veckor. Inga dubbla simpass, ingen styrketräning (dock fortsatt landträning), där man drar ner på meterantalet i en fallande ordning, varvat med aktiv vila och "fartjobb". Det kan ev. vara så att du förlorar några % i muskelstyrka i en längre toppning, men du vinner så otroligt mycket av utöver fyllda glykogendepåer, ha utvilade muskler när du vill prestera som Bäst.

 

Som elitidrottare försakar man ingenting! Man väljer att satsa på sin idrott, samt skola/arbete. I detta val försöker man göra sitt bästa, då det gäller planering för att hinna med sin vardag. Oftast räcker det Väldigt långt.

 

Tommy Lindell

 

 
Våra sponsorer