Börja simma hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trelleborg Sim
Tillsammans Starkare

Hur man kvalificerar man sig till Nationella Mästerskap
2021-11-26 16:39

För att få starta på ett Nationellt Mästerskap som SM och JSM, måste man ha klarat av en kvaltid som sätts upp av Svenska Simförbundet. För att dessa tävlingar inte ska dra iväg i tid, blit det "rätt så tuffa" kvaltider, vilka är baserade från den svenska årsrankingen de föregående två åren. Kvaltiderna kan uppnås i 25:a, 50:a eller i yardsbassäng. Kvalperioden börjar den 1.1 året innan Mästerskapet ska simmas och håller på till ca. 2 veckor innan respektive tävling.

 

Det finns A-kvaltider och B-kvaltider på samtliga individuella distanser. B-kvaltiderna är lite lättare, men fortfarande "rätt så tuffa". För att bli startberättigad måste man ha klarat av minst ett A-kval. Har man gjort det, har man också rätt att få simma sina distanser där B-kvaltider uppnåtts. Kvaltid till SM gäller för simmare 20-21 år respektive 22 år och äldre. Kvaltiderna för simmare till JSM är 13-19 år.

 

För att få simma lagkapp gäller endast en kvaltid för SM respektive JSM. Dessa tider kan uppnås via lagkappsresultat eller att man lägger ihop 4 individuella tider, men även dessa måste vara gjorda inom kvalperioden. För klubbar som inte har 4 egna simmare som tillsammans har uppnåt ett lagkappslags kval, har rätt att gå ihop med en annan klubb för att deltaga som lagsamverkan. lagmedaljer ges till dessa lag om de kommer på top 3, men inga Mästerskapspoäng delas ut. Tex. har Trelleborg Sim haft samverkan med Kiviks SK de senaste två åren och fått fina placeringar på SM, samt medaljer på JSM och USM.

 

Simmar man lag på SM eller JSM och bara har ett eller flera individuella B-kval, har man rätt att få simma dessa distanser på respektive Mästerskap.

 

Ute Sum Sim (USM), Grand Prix, Stockholm Swim Open, samt DM/JDM har också (normalt) kvaltider och liknande kvalperioder, men då är det bara ett kval på respektive distans. Har man gjort minst ett kval till någon av dessa tävlingar, kan man också bli anmäld på distanser utan att ha fixat kval till dessa och få chans till start om det finns plats för utfyllnad.

 

Tommy Lindell

 
Våra sponsorer