Korta fakta:
Barn som tränar styrketräning innan puberteten, kan inte bygga muskelmassa, men däremot höja sin egen styrka med ca. 35%.
När försäkringsbolagen redovisar vilka idrotter som söker vård pga idrottsrelaterade skador, ligger styrketräning långt ner på listan. Mao, få skador.
Ryska idrottsforskare har under lång tid vetat om att styrketräning för barn, så länge den utförs rätt, är ett "måste" om du ska lära dig avancerade och tekniska övningar, som tex inom simhopp, gymnastik och konståkning.
Det fanns en lång tid under 1900-talet, då svenska idrottsforskare misstolkade sin egen forskning gällande styrketräning för barn och barn/ungdomar i början av sin pubertet. Det var skadligt och bla skulle tillväxtzonerna på skelettbenen påverkas negativt. Mao, så blev RF och samtliga idrotter knutna till RF lurade under många, många år. Samma sak med skolidrotten.
Vart tog sunt förnuft vägen? Vad gjorde jag och mina kamrater när vi var små? Vi lyfte stora stenar och stockar, vi hopade från höga höjder, vi klättrade i träd, vi brottades på rasterna etc. Vi höll på med styrketräning utan att veta om det. Barn idag som börjar med organiserad idrott är generellt mycket sämre förberedda rent fysiskt i en jämförelse med barn på 1900-talet.
Simmarna i TS Elit A och Elit B tränar styrketräng 1-3 ggr/vecka och då bla med fria vikter, samt landträning 3-5 ggr/vecka. Antal av dessa pass är beroende på ålder och "mognad". Vi gör det för att bli starkare och för att kunna hålla höga farter på träning och tävling utan att bli skadade. Vi gör det för att kunna utveckla tekniska fördigheter i de olika simsätten och vi gör det för att kunna utveckla kraft och fart i starter, vändningar och undervattenskickning.
Tommy Lindell