Idrottsmän och idrottskvinnor kan nå långt med hjälp av yttre motivation och yttre drivkrafter och då speciellt bland ungdomar och juniorer. Yttre motivation kommer då oftast från tränare, ledare och föräldrar, som pushar, ställer krav, samt "målar upp" bilder av framgång.
Vis av erfarenhet, påstår jag dock när du som idrottare vill ge dig själv en ärlig chans till en optimal utveckling, där du slutligen är på toppen av din förmåga, då är det otroligt viktigt att du drivs av en inre motivation/inre drivkraft och jag citerar gärna från Wikipedia.
"Motivation är det psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar och upprätthåller vissa målriktade handlingar. Det är den inre drivkraften bakom beteenden som vilka val man väljer, hur lång tid man tar på sig innan man kommer igång, hur stort engagemang och uthållighet man har, samt hur man känner och tänker under aktivitetens utförande".
Hur mycket eller hur lite man kan påverka en idrottares inre drivkraft är mig veterligen inte helt klart. Dock finns det en del teorier om detta. Är det i viss mån genetiskt att ha en inre drivkraft gällande hens specifika idrottsgren, eller är det så enkelt att du som nyfödd och framledes bär med dig alla intryck du tar in och blir den du är, eller kan det vara en kombination av de båda? Mao, en del kanske har den inre drivkrafen "gratis", en del kan kanske tränas i att trigga sin inre drivkraft och en de andra kanske aldrig kommer att finna den, hur mycket hen eller vi än försöker att hjälpa till som tränare, idrottspsykologer, pedagoger eller dyl.
Hur vet man att man som idrottare har en inre drivkraft? Om man inte känner och förstår detta själv som idrottare, så är jag rätt så säker på att hens tränare kommer att förstå detta genom ett bra och sunt individuellt coachande samtal.
Det vi försöker göra i TS tävlingsgrupper, för att locka fram den inre drivkraften och för att stärka simmarnas självförtroende, är att prata om sunda värderingar, vikten av att fungera som lag, att alla har ett lika värde, samt som tränare/ledare hela tiden arbeta för en positiv miljö då vi träffas på träningar, tävlingar och läger.
Vi arbetar också med med målbilder; gruppmål samt individuella målsättningar (kortsiktiga och långsiktiga) som måste vara "möjliga" och vad som bör göras för att dessa ska kunna uppnås.
Tommy Lindell