Börja simma hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trelleborg Sim
Tillsammans Starkare

Vad är talang?
2021-03-03 14:50

Synen på vad som är talang, skiljer sig en hel del bland olika forskare. En del menar att det handlar om medfödda egenskaper och andra forskare hävdar att arvet inte har någon större betydelse.

 

Antropometriska faktorer: Vilken typ av kropp en individ har eller kommer att få.

 

Fysiologiska faktorer: Sammansättning av muskelfibrer, syreupptagningsförmåga, styrka, uthållighet, snabbhet och träningsbarhet.

 

Motoriska faktorer: Hur väl man kan utföra en rörelse; muskler i samklang.

 

Psykologiska faktorer: Motivation och strategi för lärandet. Tydliga målsättningar och motivation för att träna hårt och dessutom vilja att lära sig nya saker.

 

Sociologiska faktorer: Detta avser allting runtomkring idrotten. Finns stödet hos föräldrarna, kompetenta tränare, en bra träningsmiljö, samt tid för träning och återhämtning? Ekonomi räknas också in som en sociologisk faktor.

 

Mig veterligen finns det inga givna format för att utveckla olika talanger. Däremot vet jag att det är lättare att utveckla och träna en färdighet som simmaren har lätt för, än att lägga ner överdriven träningstid, på att utveckla färdigheter som simaren har "lite svårare" för. Övning ger färdighet och för att utveckla en eller flera talanger, så måste man träna. Mao, det räcker inte att bara ha "talang".

 

Som tränare försöker jag alltid att ge de "nycklar", som ska hjälpa hen att utveckla sina talanger. Dels vid daglig träning, dels vid coachande samtal. För mig räcker det inte att bara se till ovan faktorer. Minst lika viktigt är det att förmå varje simmare vid samtal, att förstå vikten av mat, dryck och veckosömn. Viktigt för mig är också att veta hur det går i skolan, familjeliv och hur hen tycker att hen fungerar i gruppen och med mig.

 

Simmare med hög målsättning och med flera förmågor, har också chansen att bli uttagen till diverse landslag, där hen ges chansen att utveckla sina tävlingsfärdigheter i Internationell miljö.

För de som vill ta chansen och har tillräckligt bra tider i bagaget, finns alltid en möjlighet att få ett scholarship på ett simuniversitet; divison 1 eller division 2. Detta hjälper jag gärna till med. Att få träna med ca. 20 damer eller herrar dagligen, i ungefär samma ålder i en internationell miljö under 4-5 år i USA, är något som tyvärr inte Sverige kan erbjuda. Sköter man sig over there, ger man sig själv chansen att utveckla sina talanger till fullo.

 

Tommy Lindell

 
Våra sponsorer