Börja simma hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trelleborg Sim
Tillsammans Starkare

Var det bättre förr?
2024-06-11 15:02

Man behöver inte vara bakåtsträvare för att förstå att vissa saker var faktiskt bättre förr.

Jag är ju från Gåspennans tid och växte upp på 60- och 70-talet. Då i Sverige åt vi nyttigt, vi drack mindre alkohol (rökte dock alldeles för mycket) men vi rörde på oss. Vi var inte överviktiga!

 

Vi hade idrott i skolan där alla var tvugna att vara med (vi läste inte om idrott/hälsa). Alla barn/undomar och även de som var knutna till en idrottsförening, spontanidrottade på fritiden och under rasterna i skolan. Vi byggde kojor, brottades, kastade sten och snöboll, hoppade från höga höjder, gick balansgång, klättrade i träd, simmade i hav och sjö, cyklade överallt (inte bara till och från skolan) och vi tävlade om "allt". Våra föräldrar åkte kommunalt till och från jobbet om det fanns möjlighet och de gick hem från mataffären med matkassar i var hand. Mao, i Sverige var vi hyffsat vältränade utan att betala en massa pengar till gym eller liknande.

 

När barn och undomar skulle börja i en idrottsförening på 60- och 70-talet och även en bit senare in på 1900 talet, var vi fysikt förberedda på ett helt annat sätt än idag, för att tävlingsidrotta i en idrottsförening.

Alla medvetna människor nu levande, vet att det inte är på samma sätt idag. Ni vet också varför våra barn (och vi vuxna också för den delen) inte rör på sig i samma utsträckning, eller hur!? Om vi inte själva är beredda att påverka detta tillsammans med skolan och våra politiker, så kommer det bli ett stort samhällsproblem. Redan idag är det ett hälso/samhällsproblem vid kraftig övervikt; t.ex. en ökning av diabetes, samt ökade komplikationer vid förlossningar.

 

Vi vuxna måste vara ett föredömme! Låt det ta lite tid att laga mat från grunden. Minska ner på halvfabrikat, träna minst 3 ggr/vecka, minimera mobilanvändandet, låt era barn gå eller cykla till skola och träning om möjligt, samt prata om att träna och äta för att leva "ett långt och bra liv".

 

En dröm vore om skolan helt tänkte om. Se var man gör i Finland och har gjort under en längre tid. De har förstått vad det handlar om!

Jag hade infört aktiv idrott i minst 60 min/dag. Inte betygsgrundande, men om man inte är med på idrotten och gör "sitt bästa";  inga betyg i övriga ämnen. Det vore mycket bra för folkhälsan, bättre studieresultat, samt att våra barn och ungdomar som vill gå med i en idrottsförening och vill börja tävla, är mer fysiskt förberedda inför detta.

 

Gymnastik, styrketräning, dans, friidrottsträning och simning skulle väl täcka behovet gällande folkhälsan. Att kunna simma "bra" i hav och sjö är av yttersta vikt för att minimera drunkningsolyckor och att själv kunna rädda liv. Övriga fyra "idrotter" är för att träna rörlighet, styrka, uthållighet, balans, rytm, hållning, etc.

 

Vi ses på bassängkanten!

 

Tommy Lindell

 
Våra sponsorer