Börja simma hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Trelleborg Sim
Tillsammans Starkare

Tävlingssektionen

Tävlingssektionens verksamhet består av planering och genomförande av våra tävlingar i Trelleborg. 

Som en viktig del av planering inför tävlingar, ansvarar tävlingssektion också för utbildning av funktionärer inom förening.

Grundläggande funktionärsutbildning hör till alla simmarföräldrarnas baskunskap om idrotten allmänt och simningen i synnerhet. 

Varför skall man bli funktionär i Trelleborg Sim?
Funktionärsutbildning

  • Få ett annat perspektiv på simningen 
  • Du lär dig simreglerna på ett enkelt och tydligt sätt. 
  • Den ger dig kunskap som du kan använda vid alla simtävlingar.
  • Din kunskap hjälper dig stötta ditt barn . 
  • Varje simsätt har regler om hur simningen får genomföras, hur start, vändningar och målgång får göras. Dessa kunskaper kan vara skillnaden mellan ett godkänt lopp eller en diskvalifikation. När du har dessa kunskaper kan du hjälpa ditt barn, alla barn att förstå och hålla sig till dessa regler. 
  • En ovärderlig hjälp för ditt barn och simtränarna. Kom in i en trevlig gemenskap Som i alla föreningar innebär funktionärs-skapet en öppning in i en ny gemenskap. Du får komma med i ett gäng ansvarstagande och engagerade personer som arbetar för att göra simtävlingarna så bra som möjligt.
  • Din kunskap är global Simreglerna är de samma över hela världen. De regler våra ungdomar följer vid en guldjakt är de samma som elitsimmarna följer vid ett OS. 
  • Det behövs många aktiva vuxna i Simklubben! Funktionärerna har nyckelroller vid simtävlingar. Utan funktionärer blir det inga tävlingar. Behovet av aktiva och funktionärer är stort. Många simtävlingar räddas av att funktionärer från andra klubbar ställer upp och hjälper den arrangerande klubben. 

Det finns i huvudsak två nivåer av funktionärer som deltar i en vanlig klubbtävling: 1. Tävlingsfunktionärer 2. Distriktsfunktionärer Tävlingsfunktionär blir du efter en tvådagars utbildning och ett par praktikpass under någon tävling. Tävlingsfunktionärer har utbildning för att vara tidtagare och vändningskontrollanter. För att bli distriktsfunktionär ska du ha varit tävlingsfunktionär under ett års tid, gått ytterligare två dagars utbildning och gjort ytterligare en praktikrunda.
Vilka positioner finns det att fylla när man anordnar en tävling?
Vid varje simtävling krävs det ett rätt stort antal simfunktionärer. 
Det behövs:
- En tävlingsledare
- En tävlingssekreterare
- En starter 
- Ett par bandomare (tävlingsledaren kan också fungera som bandomare)
- En tidtagare och en vändningskontrollant per bana 

Utöver dessa personer kräver varje tävling tidtagning och teknik vilket gör att det behövs folk för att sköta denna teknik, kopiera heatlistor, sätta upp resultatlistor och allt annat som ska fungera under tävlingen. 

En av tävlingens viktigaste personer är speakern som informerar alla om vad som händer och håller tempot på tävlingen. Beroende på hur tidtagningen sköts och tävlingens dignitet kan det även behövas
- En eller flera måldomare (ibland en per bana) 
- En eller ett par tidtagarledare 
- En eller ett par vändningskontrollantledare 
- En biträdande tävlingsledare 

Dessutom är det alltid bra att ha ett par reserver ifall någon behöver ta hand om sitt barn, blir sjuk eller något annat oförutsett händer. Som du förstår behövs det många personer vid varje tävling. För att få vara funktionär vid en simtävling måste du ha gått igenom en funktionärsutbildning. Det finns i huvudsak två nivåer av funktionärer som deltar i en vanlig klubbtävling: 1. Tävlingsfunktionärer 2. Distriktsfunktionärer Tävlingsfunktionär blir du efter en tvådagars utbildning och ett par praktikpass under någon tävling. Tävlingsfunktionärer har utbildning för att vara tidtagare och vändningskontrollanter. För att bli distriktsfunktionär ska du ha varit tävlingsfunktionär under ett års tid, gått ytterligare två dagars utbildning och gjort ytterligare en praktikrunda. Efter detta kan du även ansvara för de övriga posterna vid en tävling (tävlingsledare, starter, tävlingssekreterare, måldomare, tidtagarledare eller vändningskontrollantledare). Dessutom behövs det en eller ett par personer som sätter upp resultatlistor. Som du har förstått krävs det att många ställer upp med ideellt arbete för att en simtävling ska kunna genomföras.
 
Våra sponsorer